3.června slavíme International Clubfoot day

3.června slavíme International Clubfoot day

Ponseti International Association  (PIA) označila 3. června za International Clubfoot Day – Mezinárodní den golfové nohy (pes equinovarus).

Datum nebylo vybráno náhodně. Je to den narození Dr. Ignacia Ponsetiho (1914-2009), autora Ponsetiho metody, která se stala celosvětově zlatým standardem léčby pes equinovarus /golfová noha/, angl. clubfoot.

Cílem tohoto významného dne je zvýšit povědomí o vrozené vadě pes equinovarus a její léčbě pomocí Ponsetiho metody – BEZOPERAČNÍ léčby, která se vyznačuje především šetrnou manipulací s nožkami novorozence a následnou aplikací sáder na několik týdnů.  Popis Ponseti metody detailně na webu Ponseti.cz.

Dr. Jose Morcuende, generální ředitel společnosti Ponseti International, řekl: „Vyhlášením 3. června mezinárodním dnem oslavujeme nejen život a práci Dr. Ponsetiho, ale šíříme jeho víru, že každé dítě narozené s pes equinovarus má nárok na léčbu pomocí této neinvazivní, bezoperační a levné metody.

Pes equinovarus je nejčastější muskuloskeletální porodní deformita, která světově postihuje 200 000 novorozených dětí každý rok. V České republice se s touto vrozenou vadou narodí 200 dětí ročně.