Zázraky se dějí díky správné manipulaci a sádrám

Zázraky se dějí díky správné manipulaci a sádrám

Pes equinovarus congenitus (PEC) , vrozená deformita/vada dolních končetin, dříve nazývaná koňská noha, my raději říkáme noha golfová, pro svou podobnost s golfovou holí.

Je to vada, se kterou se děti rodí už od nepaměti. Už před tisíci lety jí třeba trpěl Claudius, nebo z nedávné historie nechvalně známý Joseph Goebbels a další známé historické i současné osobnosti.

 

 

Pes equinovarus congenitus (PEC) se v minulosti léčil různými způsoby, např. vyvazováním flanelovými pruhy, někdy stačilo rozcvičit, ale většinou bylo nutné přistoupit k větším operačním zásahům ve snaze anatomicky srovnat kosti na chodidle, tak aby bylo vůbec schopno chůze.

Zkusenosti rodicu ponsetiho-metoda-sadrovani-pec

Ještě do nedávna se miminka sádrovala do 10 měsíců věku a pak se přistupovalo k rozsáhlé náročné operaci, aby se děti postavily na rovné nohy dřív než začnou plnohodnotně chodit.

Celkem byly děti v sádrách až rok.  Když pomineme problémy s vývojem dítěte, psychickou zátěž celé rodiny, operační zásah pomohl nožkám anatomicky, ale často ovlivnil jejich dlouhodobou funkčnost. A ani tak nebyla jistota, že vada nebude recidivovat.

 

Bohužel to je jedno z velkých úskalí vrozené vady pes equinovarus. Stále – do ukončení růstu dítěte – hrozící riziko recidivy vady, stočení chodidla zpět do „rohlíku“ a zkrácení Achillovy šlachy.

Od roku 2005 se pomalu v České republice rozšiřuje (pro nás) nová metoda, tzv. Ponseti metoda.

Stěžejní částí metody je stále sádra. Ale obrovským rozdílem je především manipulace s kostmi před vlastním sádrováním, nastavením kostí do správné pozice a následná fixace pomocí sáder. Manipulace a sádrování má 5 fází, tz. 5 x sádrový obvaz s týdenní výměnou (při lehké vadě mohou být jen 4 sádry).

11 16

 

Rodiče dojíždějí často stovky kilometrů k lékaři, který metodu ovládá, protože na zkušenosti a preciznosti lékaře závisí, jak se podaří malé, někdy sotva 5cm velké, nožičky srovnat.

V České republice se, bohužel, stále stává, že lékař bez dlouhodobé zkušenosti s Ponseti metodou (nebo z důvodu toho, že se ji sám naučil špatně) malé dětské nohy sádrou poškodí.

Protože stejně tak, jak sádra dokáže měkké kosti novorozence pozitivně ovlivnit, stejně tak je dokáže (v případě, že dobře nesedí) i zdeformovat. Pár ukázek dobrých a špatných sáder mluví za vše.

Michaela_Rozsypalova9

Po sérii 5 sáder je většinou ještě nutný malý zákrok na Achillově šlaše, tzv. tenotomie.

To je prodloužení/povolení Achilovy šlachy, která jinak drží patu velmi vysoko a nedovolí chodidlu poklesnout do správné polohy.

Pak už následuje poslední sádra na 3 týdny k dohojení rány po tenotomii.

A 1. fáze léčby je hotová!

17

 

Prakticky nejpozději na konci 3.měsíce je první fáze léčby u konce. Je to velký rozdíl oproti dřívějším metodám.
Ponseti metoda je rychlá, levná a bez nutnosti velkých operací. S velkou nadějí na bezbolestné a bezstarostné dětství.

Léčba však ještě bohužel nekončí, ale o tom až v dalším článku.

13 15 14