Natálie Lehmanová v rozhovoru o ortopedické vadě pes equinovarus

Natálie Lehmanová v rozhovoru o ortopedické vadě pes equinovarus

Natálie Lehmanová v rozhovoru pro Lifestylový magazín Refresher prozradila mimo jiné, jaké je to žít s vadou pes equinovarus a čemu se věnuje aktuálně. My Vám přinášíme malou ukázku z rozhovoru.

„Tak můj příběh začíná už v dětství, protože jsem se teda narodila s vrozenou vadou pes equinovarus, což je jedna z nejčastějších vrozených vad nohy a v té době úplně o tom moc nebylo vědět, takže ta léčba byla od dětství všelijaká a podstoupila jsem za život hromadu operací a po poslední operaci, která se úplně nevyvedla, jsem se dostala vlastně před velice těžké rozhodnutí, jestli zůstanu už navždy nechodící o berlích a nebo si nechám amputovat nohu. A to mě vlastně zavlálo do úplně nového světa a jsem teď tady a bez nohy, běhám a žiju úplně novej život.“

Tak začíná rozhovor Natálie, která otevřeně mluví o svých strastech, ale i radostech každodenního života. Natálie podstoupila do šestnácti let čtrnáct operací a stále se stav nestabilizoval. Chronické bolesti a velký diskomfort byly na denním pořádku. Natálie se s důvěrou svého lékaře odhodlala na další operaci, kde vidina zlepšení zdravotního stavu byla velkou modlou. Bohužel Natálie měla už tak zničenou nohu předchozími operacemi, což už nešlo nikterak zvrátit.

„Bylo to úplně jasný, že se to nepovede, nebo že je to velký risk tohle to vůbec operovat.“ 

Natálie se přes své odhodlání najít řešení dostala do komunity spolku Achilleus s.z., kde potkala dospělé pacienty s touto vrozenou ortopedickou vadou a získala nové poznatky, jak svůj zdravotní problém vyřešit. 

Když se kouknete na Natálii srší z ní pozitivní nálada a její elán ji můžeme v dobrém závidět. I přesto, že ji zdobí protéza, kterou má místo amputované nohy, dokáže tančit latinu, běhat, běžkovat a mnoho dalších aktivit. Natálie s radostí v očích vypráví, jak je to dnes s léčbou takto narozených dětí.

„Dneska máme to štěstí, že ta věda jde takhle rychle dopředu a od roku 2005 máme tady Ponsetiho metodu a to je víceméně neinvazivní metoda, kdy se od miminka, jakmile se mimino narodí s touhle vadou, se mu zasádrují nohy a postupně se sádrují do správného tvaru a potom se ještě nezbytnou dobu dlahuje a dneska vlastně mají úspěšnost 95%, že nemusí dojít žádné operaci. Dneska už ty děti naštěstí nemají téměř žádné omezení.“


Celý rozhovor s Natálií najdete zde: https://refresher.cz/120702-Bezkyne-Natalie

Informace o Ponsetiho metodě naleznete zde: https://www.ponseti.cz/

Facebookové stránky pacientské organizace Achilleus s.z. naleznete zde:  spolekAchilleus