Jáchym – malý zázrak za pár týdnů

Jáchym – malý zázrak za pár týdnů

Malý Jáchym se narodil s „křivou nožkou“ . Pes equinovarus, nebo-li golfová noha, anglicky rozšířený název clubfoot, u nás historicky známá spíše jako koňská noha.

Kdyby se narodil před 20 lety čekala by Jáchyma léčba výrazně náročnější (obvykle 10 měsíců sádrování a následně větší operační zásah), s trvalými následky a mnohem menší nadějí na bezbolestný život (obvykle následovaly další velké operace až do ukončení růstu). Nezřídka se dříve stávalo, že lékař nabídl mamince ukončení těhotenství.

Maminka Jáchyma vzpomíná: „O vadě jsem se dozvěděla na 2. screeningu. byla jsem hodně vyplašená, i když mě moje gynekoložka hned uklidňovala, že se to dá dnes úspěšně léčit, rozplakala jsem se…“

Naštěstí doba pokročila, od roku 2005 je i v České republice dostupná Ponseti metoda léčby pes equinovarus a už málokdy se rodiče očekávající potomka s PEC setkají s nabídkou přerušení těhotenství.

Rodiče se setkávají i s předsudky: „Jedna paní mi dokonce řekla, že muselo být těžké rozhodnutí, jestli si ho necháme.“

Maminka průběžně fotograficky zaznamenávala postup léčby malého Jáchyma. Série fotografií nejlépe ukáží kouzlo Ponseti metody. Správná manipulace, perfektní sádry, tenotomie (uvolnění achillovy šlachy) dokáží zázrak za pouhých 6 týdnů.

Sádrami léčba začíná, ale nekončí. Aby nožky udržely správný tvar, je potřeba dlouhodobě přikládat dlahy. Vypadají jako „botky na tyči“, ale plní velkou úlohu. Lze je vnímat jako pasivní cvičení nebo protahování v době, kdy se dítě ještě aktivně nehýbe. Nejprve je děti nosí téměř celý den a noc, ale postupně s vývojem se čas nošení snižuje až na denní a noční spánek. Je však důležité vydržet nejméně do 4 let věku dítěte.

Překvapilo mě, jak je syn statečný a úplně bez problému sádru přijal. S dlahami dva dny plakal, ale pak už byl spokojený a pomalu se s nimi všichni sžíváme.

Neustále mám ale strašný pocit, že tohle musí moje dítě vytrpět. Na druhou stranu jsem vděčná, že je to něco, co se dá léčit, že mu tím pomáháme a musíme vydržet.

Chcete se dozvědět víc?
Film o Ponseti metodě
Článek v časopisu Svět fyzioterapie

Co děláme jak pomáháme?
Jak se potkáváme?
Přidejte se k nám

Více: Ze života spolku

Líbí se Vám naše činnost? Podpořte nás, ať můžeme dále růst! Pošlete dárcovskou SMS nebo přispějte libovolnou finanční částkou pomocí QR kódu přímo na bankovní účet spolku.

Přidat komentář